نتایج یک پژوهش علمی جدید که روز پنج‌شنبه ۱۶ شهریور در مجله علمی «نیچر» منتشر شد نشان می‌دهد که سرعت گرم شدن جنوبگان بسیار سریع‌تر از ارزیابی‌های علمی قبلی و به احتمال فراوان دو برابر سایر مناطق کره زمین است و این امر، در بالا آمدن سطح آب دریاها پیامدهای بالقوه وخیمی خواهد داشت.

به گزارش پایگاه خبری مردمی ها، دانشمندان در این پژوهش با تجزیه و تحلیل ۷۸ منبع مهم لایه‌های یخبندان در قطب جنوب، دمای متوسط این منطقه تا هزار سال قبل را تخمین زده و به این نتیجه رسیده‌اند که میزان و سرعت گرمایش جنوبگان در سال‌های اخیر خارج از محدوده‌ای است که آن را می‌توان نوسان طبیعی دمای منطقه قلمداد کرد. پژوهشگران در تحقیقات خود در جنوبگان غربی، منطقه‌ای که به شدت در برابر گرمایش آسیب‌پذیر است، دریافتند که افزایش دمای این منطقه دو برابر مدل‌های آب‌وهوایی است که تاکنون مورد استناد قرار می‌گرفت. ذوب شدن و فروریختن لایه‌های عظیم یخ در جنوبگان غربی می‌تواند سطح آب دریاهای جهان را چند متر افزایش دهد. دانشمندان از مدت‌ها پیش حدس می‌زدند که روند گرمایش مناطق قطبی پرشتاب‌تر از سایر نقاط کره زمین باشد و این پدیده که «شدت‌یابی قطبی» نامیده می‌شود در قطب شمال نیز مشاهده شده است.
پژوهشگران می‌گویند که تحقیقات جدید ثابت می‌کند که ضریب گرمایش جنوبگان در هر دهه بین ۲۲ تا ۳۲ صدم درجه سانتی‌گراد است در حالی که مدل‌های اقلیمی که مورد استناد قرار می‌گیرند این رقم را حدود ۱۸ صدم سانتی‌گراد برآورد کرده‌اند.
این پژوهش خاطرنشان می‌کند که در اواخر سال ۲۰۲۲ هزاران جوجه پنگوئن امپراتور در چهار زیستگاه مهم این پرندگان در جنوبگان بر اثر آنچه که «شکست فاجعه‌بار زادآوری» توصیف شده، جان خود را از دست داده‌اند. گرم شدن جنوبگان درعین حال می‌تواند به از بین رفتن حجم بیشتری از لایه‌های یخبندان در دریاها منجر شود که به نوبه خود روی «گرمایش آب اقیانوس‌ها، چرخش آب اقیانوس‌ها در سراسر کره زمین و زیست‌بوم‌های موجودات آبزی» تأثیر منفی به جا خواهد گذاشت.

سازمان جهانی هواشناسی اخیراً اعلام کرد که تابستان ۲۰۲۳ گرم‌ترین تابستان ثبت شده در نیمکره شمالی و اوت امسال گرم‌ترین ماه اوت ثبت‌شده بوسیله دستگاه‌های مدرن هواشناسی بوده است. سازمان جهانی هواشناسی و کوپرنیک، اداره اقلیم‌شناسی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه اعلام کردند که ماه اوت امسال پس از ژوئن همین سال دومین ماه گرم ثبت‌شده در تاریخ بوده است.