المانیتور در گزارشی نوشت:مؤسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، هزینه های نظامی در منطقه به بیشترین درصد در یک دهه گذشته افزایش یافته است که بخشی از آن به دلیل جنگ غزه بوده است.

به گزارش پایگاه خبری مردمی ها،  هزینه‌های نظامی در خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۱۰ درصد افزایش یافت که ناشی از هزینه‌های عربستان سعودی، اسرائیل و سایر کشورها در بحبوحه جنگ غزه و درگیری‌های مرتبط بود.

موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم گزارش روند هزینه های نظامی جهان در سال ۲۰۲۳ را منتشر کرد. بر اساس این گزارش ، هزینه های نظامی در خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ با ۱۰درصد افزایش به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار رسید که بزرگترین افزایش سالانه در ۱۰ سال اخیر است.

عربستان سعودی

این مؤسسه خاطرنشان کرد که سه مخارج بزرگ در منطقه – عربستان سعودی، اسرائیل و ترکیه – همگی هزینه‌های نظامی را در سال گذشته افزایش دادند. عربستان سعودی با افزایش ۴٫۳ درصدی نسبت به سال قبل به ۷۵٫۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳، پنجمین خرج کننده بزرگ در جهان بود.

بر اساس گزارش SIPRI، افزایش قیمت نفت پس از جنگ اوکراین به پادشاهی کمک کرد تا هزینه های خود را در سال ۲۰۲۳ افزایش دهد.

عربستان سعودی بزرگترین صادرکننده نفت خام در جهان است و رشد هزینه های نظامی این کشور در سال ۲۰۲۳ تا حدی به دلیل افزایش تقاضا برای نفت غیرروسی و افزایش قیمت نفت پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین تامین شد.

قیمت نفت خام برنت که معیار قیمت های جهانی نفت در نظر گرفته می شود، از حدود ۷۸ دلار در هر بشکه در پایان سال ۲۰۲۱ به حدود ۱۲۰ دلار در هر بشکه در مارس ۲۰۲۲ پس از تهاجم روسیه در ماه قبل افزایش یافت. قیمت ها بعداً تثبیت شد و بر اساس داده های بازار در روز دوشنبه در حدود ۸۶ دلار در هر بشکه بود.

اگرچه عربستان همچنان صادرکننده بزرگ نفت است، اما صادرات این کشور در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ به دلیل کاهش از سوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت و سایر تولیدکنندگان نفت کاهش یافت.

اسرائيل

هزینه های اسرائیل در سال گذشته ۲۴ درصد افزایش یافت و به ۲۷٫۵ میلیارد دلار رسید و این کشور پانزدهمین خرج کننده بزرگ در جهان شد. هزینه ها از ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ حدود ۴۴ درصد افزایش یافته است.

بر اساس گزارش SIPRI، افزایش هزینه‌های سال گذشته عمدتاً ناشی از جنگ علیه حماس در غزه پس از حمله ۷ اکتبر بود که نشان داد هزینه‌های نظامی ماهانه اسرائیل از ۱٫۸ میلیارد دلار قبل از اکتبر به ۴٫۷ میلیارد دلار در دسامبر افزایش یافته است.

اسرائیل در ماه اکتبر حمله هوایی و زمینی را علیه حماس در غزه آغاز کرد که باعث افزایش هزینه های دفاعی و همچنین کمک های امنیتی ایالات متحده شد.

در همین راستا، اسرائیل مجبور شده است صادرات نظامی به چندین مشتری بین المللی را به دلیل تقاضای داخلی به تعویق بیندازد.

ترکیه

ترکیه در سال ۲۰۲۳ بیست و دومین هزینه نظامی در جهان بود. بر اساس این گزارش، هزینه های نظامی ترکیه با ۳۷ درصد افزایش به ۱۵٫۸ میلیارد دلار رسید.

ترکیه در حال تلاش برای پیشرفت صنعت دفاعی خود از جمله از طریق پروژه جت جنگنده ملی Kaan است. بارین کایا اوغلو ماه گذشته برای المانیتور نوشت، تقویت بیشتر قدرت نظامی ترکیه مستلزم افزایش منابع است.

ایران

ایران با ۱۰٫۶ میلیارد دلار هزینه در سال گذشته چهارمین کشور در منطقه و بیست و ششمین کشور جهان بود، اما این رقم صرفاً ۰٫۶ درصد افزایش داشته است.

علیرغم افزایش اندک ایران در هزینه‌های کلی، هزینه‌های مربوط به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حال افزایش است. مخارج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از ۲۷ درصد کل هزینه های نظامی ایران در سال ۲۰۱۹ به ۳۷ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. همچنین هزینه های خرید هواپیما از شرکت صنایع هواپیماسازی ایران در مدت مشابه ۲۷ درصد افزایش یافته است. این شرکت هواپیماهای بدون سرنشین را در میان سایر موارد تولید می کند.

در اوایل ماه جاری، یک حمله مشکوک اسرائیلی به شهادت چند تن از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه منجر شد که باعث حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل شد. حمله ایران منجر به حمله محدودتر اسرائیل به ایران در هفته گذشته شد.

الجزایر

در شمال آفریقا، الجزایر بزرگترین خرج کننده در سال ۲۰۲۳ بود و با ۱۸٫۳ میلیارد دلار در رتبه نوزدهم جهان قرار گرفت – افزایشی ۷۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲٫

هزینه های الجزایر با افزایش تقاضای انرژی غیرروسی تامین شد.

در این گزارش آمده است: «این افزایش با افزایش شدید درآمد حاصل از صادرات گاز به کشورهای اروپایی همراه با دور شدن از منابع روسیه تسهیل شد.

اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ در تلاش برای کاهش وابستگی این قاره به گاز روسیه، علاقه خود به گاز الجزایر را افزایش داد.